Veiligheid is een breed begrip. Openbare orde, crisisbeheersing, rampenbestrijding; allerlei termen die voorbijkomen als het gaat om veiligheidsvraagstukken. Overheden, semi-overheden en non-profit organisaties kampen dan ook dagelijks met dit soort vraagstukken. Maar wat houden deze termen nou eigenlijk in?
In deze blog wordt ingezoomd op het specifieke onderwerp ondermijning. Ondermijning is een containerbegrip en vindt overal plaats: van een leerling op school die niet naar een docent luistert, tot grote criminele organisaties die zich niet houden aan wetten en regels.
In deze blog wordt de term ondermijning uitgelegd vanuit het perspectief van de lokale overheid. Dit wordt aan de hand van verschillende voorbeelden toegelicht.
Voorbeelden van ondermijning
In de praktijk zijn er een aantal fenomenen van ondermijning. Denk bijvoorbeeld aan witwassen, productie en vervaardiging van drugs, mensenhandel, en zowel seksuele- als arbeidsuitbuiting.
Een ander onderwerp met betrekking tot ondermijning dat binnen lokale overheden speelt, is integriteit. Integriteit is enorm van belang binnen de overheid, omdat er gewerkt wordt met overheidsgeld dat absoluut op de juiste manier moet worden besteed. De overheid heeft er dus baat bij dat zij niet ongewild met legale middelen uit de bovenwereld de onderwereld faciliteert.
Bron: RTL Nieuws
Cocaïnewasserij Nijeveen
Een recent voorbeeld van ondermijning is de vondst van de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland. Het opgerolde lab in een voormalig manege in Nijeveen was volgens een schatting van experts geschikt om tot 150 tot 200 kilo cocaïne per dag te produceren. Dat staat gelijk aan een straatwaarde van tussen de 4,5 en 6 miljoen euro.
Criminaliteit binnen de gemeenteraad
De gemeentelijke organisatie is meer dan alleen het college van B en W (Burgemeesters en Wethouders). De inwoners vallen ook onder de gemeentelijke organisatie, gezien zij via de gemeenteraad bepalen hoe het er in een gemeente aan toe gaat. Via democratisch gekozen vertegenwoordigers worden de raadsleden gekozen. Dit maakt de positie van een raadslid bijzonder kwetsbaar.
Een raadslid heeft de mogelijkheid om integer te handelen wanneer hij of zij te maken krijg met intimidaties, zoals onlangs gebeurde in de gemeente Westellingwerf. In deze gemeente liep een onderzoek naar een criminele bende, waar de gemeente zelf een zijdelingse rol in had, waardoor raadsleden geïntimideerd werden.
Het is echter ook mogelijk om deze kwetsbare positie te misbruiken. Een voorbeeld hiervan is een crimineel die zichzelf in Delfzijl verkiesbaar stelde als raadslid en zo in de gemeente werkzaam werd. Op deze manier kon dit ex-spookraadslid zijn eigen criminele activiteiten bekostigen via de lokale politiek en democratie.