Programma 16 januari 2020:

0900     Inloop

0930     Opening en toelichting op het programma

09:45     Ronde 1, workshops en lezingen:
•    Eric Van der Goot - De Wet BIBOB, blijf Scherp!
•    Wouter Jong - Leiderschap van burgemeesters tijdens crises
•    Michel van Leeuwen - Cybercrime

11:00    Ronde 2, workshops en lezingen:
•    Michiel de Molenaar, Open Data - Open Society
•    Marga Waanders, Bernd Jager en Erik Baas, Demonstratierecht
•    Ernest Wiersma en Michiel Bal - In protest, In gesprek

12:15    Lunch

13:30    Rondleiding, verzorgd door de veiligheidscoördinator van Thialf

14:45     Ronde 3, workshops en lezingen:
•    Michiel Roesink - Aardbevingsoefening 2018: inwoners zijn de eerste hulpverleners
•    Melanie Bakema, Disaster governance
•    Eric Van der Goot - De Wet BIBOB, blijf Scherp!

16:00    Borrel

Michiel Roesink - Aardbevingsoefening 2018: inwoners zijn de eerste hulpverleners

Op 17 november 2018 wordt de provincie Groningen getroffen door een zware aardbeving met doden en gewonden als gevolg. Het ging hier gelukkig om een oefening. Het prachtige dorpje Zuidwolde (1200 inwoners) was een van de drie dagen het toneel van een indrukwekkende aardbevingsoefening. Het unieke aan deze oefening was dat alle inwoners ook deelnemers waren. Immers, de eerste hulpverleners ter plaatse, zijn toch je buren. Dat is realistisch oefenen. En in de wetenschap dat professionele hulpverlening ter plaatse nog wel even kan duren in dit scenario, is hier in de voorbereiding en tijdens de oefening de nadruk op gelegd. Projectleider Michiel Roesink vertelt over zijn ervaringen van deze bijzondere oefening. Georganiseerd in 2018, het jaar waarin het gaswinningsdossier elke maand weer anders was.
 

Michiel de Molenaar - Open Data, Open Society

Een wereld zonder online beschikbaarheid van data is niet meer voor te stellen. Er is zelfs zo veel (open) data, dat je je er volledig in kunt verliezen. Maar hoe kun je die digitale wereld toch slim gebruiken? Kun je bijvoorbeeld snel evacuatieroutes in kaart brengen met open data, als er een overstroming is? In een interactieve presentatie laat Michiel diverse toepassingen met open data zien en toont je wat je er mee kunt in je eigen werk.

Ernest Wiersma en Michiel Bal - In protest, In gesprek

Afgelopen zomer werd de Gasunie geconfronteerd met protestacties op het Gasunie terrein. In plaats van de protestanten te weren, koos de Gasunie voor een andere strategie. Deze bleek de- escalerend te werken. Ernest Wiersma en Michiel Bal nemen je mee in hun ervaringen.

Wouter Jong - Leiderschap van burgemeesters tijdens crises

Wouter Jong, adviseur crisisbeheersing bij het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en docent Crisiscommunicatie aan de Universiteit Leiden komt ons vertellen over zijn op 19 december jl. afgeronde promotieonderzoek naar leiderschap van burgemeesters tijdens crises. Wat verwacht de buitenwereld van de burgemeester? Welke verschillende rollen kunnen we onderscheiden en hoe verhouden die rollen zich tot eventuele politieke verantwoordelijkheid?

Gezien de context waarbinnen we ons werk doen zeer moeite waard. De rol en verantwoordelijkheid van de burgemeester in crisistijd is immers niet altijd eenvoudig te duiden, maar wel van groot belang.