Veiligheid op scholen

Veilig opgroeien, zowel thuis als op school, is essentieel in de ontwikkeling van kinderen en jongeren. De laatste tijd zien we steeds meer incidenten die die veiligheid op scholen aantasten. Zo zijn er scholen geweest die de deuren sluiten als gevolg van bedreigingen en scholieren komen op steeds jongere leeftijd in aanraking met onder andere drugscriminaliteit.

Met onze ervaring op het gebied van openbare orde en veiligheid, passen we onze kennis steeds vaker toe bij onderwijsinstellingen. 

Zo helpen we scholen met het op orde brengen van hun veiligheidsbeleid, het schrijven van escalatieprotocollen of het trainen van crisisfunctionarissen. Zo zorgen we ervoor dat je goed voorbereid bent op mogelijke crisissituaties, zoals geweldsincidenten en andere bedreigingen.

Erik Baas

Adviseur Veiligheid

06-10908272

Scholen zijn een afspiegeling van de samenleving en daarmee ook een plek waar maatschappelijke problemen zichtbaar worden. Problemen zoals ondermijning, cybercrime en drugsgebruik komen ook voor binnen de muren van de school. Daarom is een integraal veiligheidsbeleid op scholen essentieel.

Ondermijning, radicalisering en cybercrime

Ondermijning, zoals drugshandel, chantage en uitbuiting, heeft een grote impact op de veiligheid en het leerklimaat van een school. Scholen zijn regelmatig doelwit voor criminelen omdat ze toegang bieden tot grote groepen beïnvloedbare jongeren. Ook zien we dat cybercrime een groeiend probleem is. Online bedreigingen, hacken, cyberpesten en online radicalisering brengen de veiligheid van zowel leerlingen als medewerkers in gevaar.

Onze collega Erik Baas hierover: “Recentelijk hebben we voor een onderwijsinstelling in Overijssel de crisisorganisatie op orde gebracht en een escalatieprotocol geschreven voor een scholenkoepel in geval van grensoverschrijdend gedrag door ouders. 

Scholen zijn een afspiegeling van de samenleving en daarmee ook een plek waar verschillende maatschappelijke problemen zichtbaar worden. Problemen zoals ondermijning, cybercrime, drugsgebruik, en geweld komen niet alleen voor in de maatschappij, maar ook binnen de muren van de school. Daarom is een integraal veiligheidsbeleid op scholen essentieel.”

Een veilige schoolomgeving vergt een gezamenlijke inspanning van scholen en lokale overheden. Zorg ervoor dat kennis en zorgen worden gedeeld en maak onderling duidelijke afspraken. Zo zijn we samen in staat om oplossingen te bieden voor de meest complexe veiligheidsvraagstukken.

Recente publicaties over dit onderwerp

MBO Foto
  • Onderwijs
  • Openbare orde & veiligheid
Protest Vierkant
  • Openbare orde & veiligheid
  • Polarisatie

Onze werkwijze

Onze werkwijze is gebaseerd op het delen van deskundigheid. Samen bekijken we waar de behoefte ligt binnen jouw organisatie. Dat betekent dat we voor de ene instelling een veiligheidsplan opstellen en voor de ander een opleidingstraject starten vanuit onze Scherp Academy.

Door samen te werken met Scherp in Veiligheid, investeer je in een veilige toekomst van je school en een veilige omgeving voor je leerlingen en medewerkers. Laat ons weten wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen.

 

Naar de Scherp Academy

Neem contact met ons op

Ben je benieuwd hoe we samen kunnen werken aan veiliger scholen? Vul dan onderstaande formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Bellen mag natuurlijk ook, via 085-0161357.

Renee Aan De Lijn

Veelgestelde vragen

Jelle
Marsha
Harmen

Zit je vraag er niet tussen?

Wat kan Scherp in Veiligheid doen voor onze school?

We geloven in maatwerk. Daarom gaan we altijd met onze opdrachtgevers in gesprek om de vraag achter de vraag boven water te krijgen. Wat gaat er al goed binnen de organisatie en wat kan er nog beter? Samen bepalen we vervolgens de optimale aanpak.

De ene keer is tijdelijke extra ondersteuning op een inhoudelijk onderwerp nodig, de andere keer gaat het om het inrichten van een team of werkproces, of een combinatie daarvan.

We kunnen bijvoorbeeld helpen met het ontwikkelen en implementeren van veiligheidsbeleid, crisismanagementplannen of juist het trainen van personeel in veiligheidsprocedures. 

Waarom is een goed veiligheidsbeleid belangrijk voor scholen?

Een goed veiligheidsbeleid zorgt ervoor dat scholen voorbereid zijn op mogelijke crisissituaties en helpt bij het creëren van een veilige leeromgeving voor leerlingen en medewerkers. Zo voorkom je dat je ad hoc moet reageren op ontstane onveilige situaties.

Hoe gaat Scherp in Veiligheid te werk?

Wij werken nauw samen met scholen om hun specifieke veiligheidsbehoeften te begrijpen. Vervolgens bieden we maatwerkoplossingen die passen bij de unieke situatie van elke school.

Wat zijn de voordelen van samenwerken met Scherp in Veiligheid?

Onze brede expertise, betrokkenheid en innovatieve aanpak maken ons de ideale partner voor scholen die hun veiligheidsbeleid willen verbeteren en een veilige leeromgeving willen creëren.

Bij interesse of vragen, aarzel niet om contact met ons op te nemen. Samen werken we aan een veilige toekomst voor jouw school.

Onze experts helpen je graag

Adviseur Veiligheid
06-10908272
Adviseur Veiligheid
06-59814070
Adviseur Leren en Ontwikkelen
06-59863809
Eigenaar & Adviseur Veiligheid
06-53243858