Opleiding Adviseur Openbare Orde en Veiligheid

Ondermijning, cybercriminaliteit, polarisatie, radicalisering, de Coronacrisis, de opvang van Oekraïense vluchtelingen als gevolg van de invasie van Rusland. Eén voor één thema’s waar gemeenten mee geconfronteerd worden en die invloed kunnen hebben op de openbare orde en veiligheid.

De Adviseur Openbare Orde & Veiligheid is de spin in het web tussen de netwerkpartners en het gemeentebestuur. Daarnaast is zij nauw betrokken bij de totstandkoming en uitvoering van het (integrale) veiligheidsbeleid van de gemeente. Tijdens deze praktijkgerichte opleiding komen alle belangrijke aspecten aan bod en ontwikkel je je binnen één jaar tijd tot Adviseur Openbare Orde & Veiligheid!

 • Eenjarige opleiding.
 • Geaccrediteerde post-hbo opleiding.
 • Combineer theorie, praktijk en actualiteit.

Ontwikkel jezelf tot OOV-professional

Als Adviseur Openbare Orde & Veiligheid dien je kennis te hebben van onder andere de wet- en regelgeving, de gemeentelijke organisatie, taken en bevoegdheden van de burgemeester, veiligheidsmanagement, crisisbeheersing, beleidsontwikkeling en projectmanagement. 

Daarbij moet je kunnen werken onder druk, bestuurlijk sensitief en omgevingsbewust zijn en kunnen adviseren. Tijdens de opleiding ontwikkel je jezelf op de volgende gebieden:

 • Je maakt kennis met alle aspecten van het vak; crisisbeheersing, bevolkingszorg, ondermijning, cyber security en speciale wet- en regelgeving tot aan vaardigheden die je nodig hebt om het vak succesvol uit te oefenen.
 • Je werkt aan innovatieve oplossingen die bijdragen aan het oplossen van veiligheidsvraagstukken door middel van ontwerpgericht onderzoek.
 • Je leert (samen)werken met diverse ketenpartners en actoren.
 • Je leert door veranderkundige methodes draagvlak te creëren.
 • Je groeit niet alleen op professioneel vlak, maar ook op persoonlijk vlak.
 • Je vergroot je netwerk.

Klaar voor de toekomst

Ali Breimer is adviseur openbare orde & veiligheid en Officier van Dienst Bevolkingszorg bij de gemeente De Fryske Marren. Zij studeerde afgelopen jaar af en is zeer te spreken over de opleiding: 

Wat ik ontdekte, was dat het traject me veel meer bood dan ik ooit had kunnen hopen. De opleiding Adviseur Openbare Orde en Veiligheid is ontzettend praktisch en direct toepasbaar. Een bijzonder aspect van de opleiding was de mix van deelnemers; ervaren OOV’ers en recent afgestudeerde professionals.

Deze combinatie bleek een goudmijn aan perspectieven en ervaringen. Dankzij Scherp ben ik in staat om op de hoogte te blijven van de huidige ontwikkelingen en te anticiperen op toekomstige uitdagingen.

 

De opleiding ‘Adviseur Openbare Orde & Veiligheid’ is geaccrediteerd door het CPION. Dit keurmerk bevestigt de kwaliteit en relevantie van onze Scherp Academy én hiermee is het officieel een post-Hbo opleiding. Met onze OOV-opleiding willen we als Scherp in Veiligheid een nieuwe generatie veiligheidsadviseurs opleiden.

Ali Breimer

Dan is deze opleiding voor jou

De opleiding Adviseur Openbare Orde & Veiligheid is voor (toekomstige) professionals die verantwoordelijk zijn of worden voor de openbare orde en veiligheid. Deze opleiding sluit aan bij de HBO-opleidingen Integrale Veiligheidskunde, Rechten en Bestuurskunde.

Gemeenten

Ben je werkzaam bij een gemeente en wil je je verder ontwikkelen of de diepgang opzoeken op het gebied van openbare orde en veiligheid? De opleiding Adviseur Openbare Orde & Veiligheid leert je binnen een jaar alle aspecten op dit gebied.

Openbare orde en veiligheid

Heb je al een functie binnen de sector van openbare orde en veiligheid of ambieer je deze? Tijdens deze opleiding werk je aan vaardigheden om het vak succesvol uit te kunnen voeren op het gebied crisisbeheersing, bevolkingszorg, ondermijning, cyber security en speciale wet- en regelgeving.

Carrière switchers

Voel je dat je toe bent aan iets nieuws of is het tijd om (eindelijk) je hart te volgen? Met deze opleiding word jij het spil in het web tussen netwerkpartners én ben je nauw betrokken bij de totstandkoming en uitvoering het (integrale) veiligheidsbeleid.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding zijn er een aantal vereisten waaraan je moet voldoen: 

 • Afgeronde opleiding Integrale Veiligheidskunde, Rechten of Bestuurskunde op minimaal HBO niveau;
 • Relevante werkervaring op HBO-niveau is een pre;
 • Heb je geen HBO-diploma, maar wel relevante werkervaring op HBO-niveau dan kan je toegelaten worden op basis van een ‘Erkennen Verworven Competenties’-traject. Dit moet je zelf aanvragen en is niet inbegrepen bij de kosten van de opleiding.

Prijs

Je betaalt € 9.995,- voor deze eenjarige post-hbo. Wist je dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. 

Ook is het mogelijk om deze studie in meerdere termijnen te betalen. Het belangrijkste is dat de studie volledig betaald is op het moment van afronding.

Meer informatie en inschrijven

Wil je meer informatie over de opleiding Adviseur Openbare Orde & Veiligheid? Of wil je je inschrijven voor de opleiding? Neem dan op werkdagen van 9.00 – 17.00 uur telefonisch contact met ons op via 085 – 0161 357 of vul onderstaande formulier in.