Opleiding Adviseur Openbare Orde en Veiligheid

Ondermijning, cybercriminaliteit, polarisatie, radicalisering, de opvang van vluchtelingen, crisissen en rampen. Stuk voor stuk veiligheidsvraagstukken waar gemeenten mee geconfronteerd worden en die invloed hebben op de openbare orde.

De Adviseur Openbare Orde & Veiligheid is de spin in het web tussen de netwerkpartners en het gemeentebestuur. Daarnaast is zij nauw betrokken bij de totstandkoming en uitvoering van het (integrale) veiligheidsbeleid van de gemeente. Tijdens deze praktijkgerichte opleiding komen alle belangrijke aspecten aan bod en ontwikkel je je binnen één jaar tijd tot Adviseur Openbare Orde & Veiligheid!

  • Eenjarige opleiding.
  • Geaccrediteerde post-hbo opleiding.
  • Combineer theorie, praktijk en actualiteit.

Ontwikkel jezelf tot OOV-professional

Als Adviseur Openbare Orde & Veiligheid dien je kennis te hebben van onder andere de wet- en regelgeving, de gemeentelijke organisatie, taken en bevoegdheden van de burgemeester, veiligheidsmanagement, crisisbeheersing, beleidsontwikkeling en projectmanagement. 

Daarbij moet je kunnen werken onder druk, bestuurlijk sensitief en omgevingsbewust zijn en kunnen adviseren. Tijdens de opleiding ontwikkel je jezelf op de volgende gebieden:

  • Je maakt kennis met alle aspecten van het vak; crisisbeheersing, bevolkingszorg, ondermijning, cyber security en speciale wet- en regelgeving tot aan vaardigheden die je nodig hebt om het vak succesvol uit te oefenen.
  • Je werkt aan innovatieve oplossingen die bijdragen aan het oplossen van veiligheidsvraagstukken door middel van ontwerpgericht onderzoek.
  • Je leert (samen)werken met diverse ketenpartners en actoren.
  • Je leert door veranderkundige methodes draagvlak te creëren.
  • Je vergroot je netwerk.
  • Je groeit niet alleen op professioneel vlak, maar ook op persoonlijk vlak.
OOV Opleiding Emmen

Opbouw van de opleiding

De opleiding is opgebouwd uit verschillende modules. Aan iedere module hebben we experts uit het vakgebied gekoppeld die je naast de theorie, ook hun professionele ervaringen delen. We spelen ook altijd in op de actualiteit en oefenen zodoende met realistische scenario's die jij in je toekomstige werkveld tegen gaat komen.

Ben je geïnteresseerd in een aantal modules in plaats van de volledige opleiding? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden daarvoor te bespreken. 

 

Stel hier je vraag

Een greep uit de modules:

  • Veiligheidsmanagement
  • Crisisbeheersing
  • Evenementenveiligheid
  • Risico- en Crisiscommunicatie
  • Adviseren en Regisseren
  • Polarisatie en Radicalisatie
  • Cybersafety
  • Gemeenterecht en Noodrecht

Onze docenten

Adriaan Wierenga

 

Adriaan Wierenga

Adriaan Wierenga is noodrechtspecialist, docent en onderzoeker aan o.a. de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden. Hij richt zich op wetgeving rond openbare orde, rampenbestrijding en crisisbeheer. Daarnaast is hij auteur en redacteur van meerdere publicaties over veiligheid en openbare orde. Hij verzorgt hier meerdere modules over.

Jeanette Van Rookhuizen

 

Jeanette van Rookhuizen

Jeanette van Rookhuizen is een coach voor overheidsprofessionals. Met meer dan 30 jaar ervaring ondersteunt ze organisaties met leiderschapstrajecten, teamontwikkeling en persoonlijke coaching. Ze verzorgt onder andere modules over beleidsontwikkeling, de gemeentelijke organisatie en communicatie.

Roy Johannink

 

Roy Johannink

Roy Johannink is gespecialiseerd in crisismanagement en crisiscommunicatie. Zijn aanpak richt zich op het maken van scherpe analyses en pragmatische oplossingen, met een sterke focus op samenwerking en resultaatgerichtheid. Binnen onze OOV-opleiding verzorgt Roy de modules over veiligheidsmanagement en risico- en crisiscommunicatie.

Renske Zuurveen

 

Renske Zuurveen

Renske Zuurveen is een gedragsveranderaar en productiviteit psycholoog. Ze heeft daarnaast ruime ervaring in het onderwijs en onderzoek binnen de veiligheidssector. Ook heeft ze ervaring op het gebied van Serious Gaming. Renske deelt haar kennis tijdens de modules over Cybersafety. Ze verzorgt tijdens de opleiding zelfs een  cybersafety simulatie.

 

De overige docenten worden op een later moment bekend gemaakt.

Aanstekelijk enthousiasme, ontzettend veel kennis en mega veel ervaring. Onze docenten nemen dit iedere les mee en zijn gedreven om ons op te leiden tot echte professionals. Door het delen van hun professionele ervaringen en persoonlijke inzichten, leer ik kritisch te kijken naar het veiligheidsdomein.

Jente Huitema - Adviseur Openbare Orde en Veiligheid
Volgt de opleiding in 2024 en 2025

 

Locatie:
De trainingen op inschrijving worden gegeven op het Scherp-kantoor in Heerenveen.

Incompany:
Deze opleiding kan ook incompany worden verzorgd. Startdata en locatie zijn dan in overleg vast te stellen.

Startdata bij Scherp:

  • 1 februari 2025

Kosten per deelnemer:
€ 9.995

Kosten incompany:
In overleg.

 

 

 

Direct inschrijven

Deze opleiding is geschikt voor jou

De opleiding Adviseur Openbare Orde & Veiligheid is voor (toekomstige) professionals die verantwoordelijk zijn of worden voor de openbare orde en veiligheid. Deze opleiding sluit aan bij de HBO-opleidingen Integrale Veiligheidskunde, Rechten en Bestuurskunde.

Gemeenten

Ben je werkzaam bij een gemeente en wil je je verder ontwikkelen of de diepgang opzoeken op het gebied van openbare orde en veiligheid? De opleiding Adviseur Openbare Orde & Veiligheid leert je binnen een jaar alle facetten in het werkveld.

Openbare orde en veiligheid

Heb je al een functie binnen de sector van openbare orde en veiligheid of ambieer je deze? Tijdens deze opleiding werk je aan vaardigheden om het vak succesvol uit te kunnen voeren op het gebied crisisbeheersing, bevolkingszorg, ondermijning, cyber security en speciale wet- en regelgeving.

Carrière switchers

Voel je dat je toe bent aan iets nieuws of is het tijd om (eindelijk) je hart te volgen? Met deze opleiding word jij de spil tussen netwerkpartners én ben je nauw betrokken bij de totstandkoming en uitvoering het (integrale) veiligheidsbeleid.

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden tot de opleiding zijn er een aantal vereisten waaraan je moet voldoen: 

  • Afgeronde opleiding Integrale Veiligheidskunde, Rechten of Bestuurskunde op minimaal HBO niveau;
  • Relevante werkervaring op HBO-niveau is een pre;
  • Heb je geen HBO-diploma, maar wel relevante werkervaring op HBO-niveau dan kan je toegelaten worden op basis van een ‘Erkennen Verworven Competenties’-traject. Dit moet je zelf aanvragen en is niet inbegrepen bij de kosten van de opleiding.

Voldoe je niet volledig aan deze eisen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, zodat we je ervaring kunnen bespreken. Op basis van dit gesprek geven we je een persoonlijk advies.

Geaccrediteerde opleiding

De opleiding ‘Adviseur Openbare Orde & Veiligheid’ is geaccrediteerd door het CPION. Dit keurmerk bevestigt de kwaliteit en relevantie van onze Scherp Academy én hiermee is het officieel een post-Hbo opleiding. Met onze OOV-opleiding willen we als Scherp in Veiligheid een nieuwe generatie veiligheidsadviseurs opleiden.

CPION Logo

Ervaring van een cursist

Ali Breimer is adviseur openbare orde & veiligheid en Officier van Dienst Bevolkingszorg bij de gemeente De Fryske Marren. Zij studeerde afgelopen jaar af en is zeer te spreken over de opleiding: 

"Wat ik ontdekte, was dat het traject me veel meer bood dan ik ooit had kunnen hopen. De opleiding Adviseur Openbare Orde en Veiligheid is ontzettend praktisch en direct toepasbaar. Een bijzonder aspect van de opleiding was de mix van deelnemers; ervaren OOV’ers en recent afgestudeerde professionals.

Deze combinatie bleek een goudmijn aan perspectieven en ervaringen. Dankzij Scherp ben ik in staat om op de hoogte te blijven van de huidige ontwikkelingen en te anticiperen op toekomstige uitdagingen."

 

Ali Breimer

Meer informatie en inschrijven

Wil je meer informatie over de opleiding Adviseur Openbare Orde & Veiligheid? Of wil je je inschrijven voor de opleiding? Vul dan onderstaande formulier in of neem op werkdagen van 9.00 – 17.00 uur telefonisch contact met ons op via 085 – 0161 357.

Veelgestelde vragen

Jelle
Marsha
Richard

Zit jouw vraag er niet tussen?

Wat zijn de toelatingseisen voor de opleiding Adviseur Openbare Orde en Veiligheid?

Je hebt een afgeronde HBO-opleiding, zoals Integrale Veiligheidskunde, Rechten of Bestuurskunde, of relevante werkervaring op HBO-niveau. Ook kun je toegelaten worden via een EVC-traject.

Twijfel je of je aan deze eisen voldoet? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, zodat we je ervaring kunnen bespreken. Op basis van dit gesprek geven we je een persoonlijk advies.

Is het mogelijk om de opleiding gespreid te betalen?

Jazeker, het is mogelijk om deze studie in meerdere termijnen te betalen. Het belangrijkste is dat de studie volledig betaald is op het moment van afronding.

Wist je trouwens dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een studiebeurs.

Waar wordt de opleiding gegeven?

De opleidingen vinden plaats op ons kantoor in Heerenveen, maar incompany-trainingen zijn ook mogelijk. Startdata en locatie worden dan in overleg vastgesteld.

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt één jaar, kent in die periode een wekelijkse bijeenkomst en is bedoeld om je in die tijd op zowel theoretisch als praktisch vlak klaar te stomen voor een rol als Adviseur Openbare Orde en Veiligheid.

Andere opleidingen bij Scherp

Walter Bevolkingszorg 2
  • Leren & ontwikkelen
  • Bevolkingszorg
Bevolkingszorg Examen NIPV
  • Leren & ontwikkelen
  • Bevolkingszorg
VR Experience
  • Leren & ontwikkelen
  • Ondermijning