Hendrik Snip

Hendrik Snip

  • Bestuurlijk juridische vraagstukken
  • Evaluatie en onderzoek
  • Openbare Orde en Veiligheid
  • Crisisbeheersing

Over Hendrik Snip

Ruim twee decennia ervaring in het mooiste vakgebied dat er bestaat: Openbare Orde en Veiligheid. Van evenementencoördinator, vergunningverlener,  bestuursadviseur, crisiscoördinator tot leidinggevende heeft Hendrik verschillende functies bij verschillende gemeenten vervuld.

Hendrik werkt veelal op intuïtie en komt snel tot de kern waarbij hij zich makkelijk beweegt in alle situaties en op alle niveaus, van operationeel, tactisch tot strategisch-bestuurlijk niveau. Kernwaarden van Hendrik zijn autonomie, ontwikkeling en genegenheid. Deze kernwaarden gebruikt Hendrik bij de diverse teams die hij heeft opgebouwd en waar hij leiding aan heeft gegeven of geeft. Maar ook bij het aanpakken van de verschillende vraagstukken. Hij levert maatwerk want niemand is gelijk en elke situatie is anders.

Vakinhoudelijk is hij met name te porren voor organisatievraagstukken, evenementen maar ook een instap in een crisissituatie geeft hem energie. De combi in bouwen met mensen en inhoudelijke projecten of het nu op het evenemententerrein is of bij de bestuurders is de perfecte combinatie voor Hendrik.   

Waar ben je goed in?

Netwerken is mijn tweede natuur. Ik haal de buitenwereld naar binnen en luister goed naar wat er nodig is. Met mijn grote netwerk breng, haal, verbind ik mensen en zet ik ze op de juiste plaats. Dit geeft me veel energie. Overal zie ik kansen die ik gezamenlijk wil grijpen. Daarnaast ga ik buiten de gebaande paden in organisaties om maatwerk te leveren. Volgens mij denken we te veel in systemen; de uitdaging is om deze systemen voor je te laten werken om een doel te bereiken en niet leidend te zijn. "Gewoon logisch nadenken en zien wat er leeft in de omgeving."

Wat vind je leuk bij Scherp?

Het mooie van Scherp is dat het hele team veiligheid uitademt. Scherp is een uniek adviesbedrijf. De mix van alle veiligheidsvelden bij één bureau is uniek, net zoals het team. Het is een mix van verschillende kennis, jonge en oudere adviseurs die elkaar versterken, van elkaar leren, elkaar helpen en samen het beste uit elkaar halen om onze opdrachtgevers maximaal te ondersteunen.

Voor mij is dit het mooie van het werken voor Scherp, waar we altijd willen ontwikkelen. Het faciliteren van het team als leidinggevende geeft me veel voldoening en door het team en het ondernemen leer ik elke dag nieuwe dingen. Dit maakt Scherp zo mooi.

Wat doe je nog meer voor de maatschappij?

Naast mijn werk ben ik maatschappelijk betrokken op een gebied waar ik veel energie uithaal. Met een groep vrienden heb ik een groep opgericht die verbindt en leuke activiteiten onderneemt. Het is een uit de hand gelopen grap. We begonnen met 15 man en inmiddels bestaat de groep uit 80 leden. Activiteiten zijn onder andere bedrijfsbezoeken, zeilen, maar ook bestuurders worden uitgenodigd voor een lezing.

Daarnaast ben ik actief op vrijwillige basis als adviseur veiligheid voor de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS). Ik ondersteun de SKS bij veiligheidsgerelateerde zaken om dit prachtige evenement, dat twee weken per jaar voor heel Friesland prachtig amusement met zich meebrengt en een rijke historie heeft, mogelijk te maken. Hierbij komen mijn interesses voor het verleden en evenementen samen.

Welke opdracht is je het meest bijgebleven en waarom?

Een van de opdrachten die me het meest is bijgebleven, is die bij de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel. De bedoeling was dat ik in 2022 als bestuursadviseur OOV aan de slag zou gaan, maar in de eerste weken brak de oorlog in Oekraïne uit. Bestuursadviseur werd projectleider Oekraïne opvang, waarbij direct een projectteam en een bestuurlijk team werd opgericht waar ik leiding aan mocht geven.

Opvanglocaties werden samen met de betrokken inwoners in korte tijd gerealiseerd. Het samenwerken met het bestuur, de buitendienst, de veiligheidsregio en vele anderen was fantastisch en door het netwerk en het snelle schakelen konden we snel de mensen opvangen. Door deze opdracht kon ik gelijk wat betekenen voor de mensen.