Een bijdrage van: Kayleigh Smilda

Toegevoegd op: vrijdag, 16 februari, 2024 - 14:25.

Reacties: 0

Wat zijn jouw mogelijkheden bij de aanpak van explosies?

In 2023 liep het maandelijkse aantal explosies in Nederland nagenoeg elke maand op. In januari vonden zeker dertien incidenten plaats, in december zestig. Begin februari 2023 werd een dieptepunt bereikt met zeven explosies op een enkele dag. Bij 75 procent van de explosies werd een woning getroffen, in de andere gevallen ging het om bedrijfspanden, garages en winkels. Wat zijn de (juridische mogelijkheden) en knelpunten voor een burgemeester en zijn veiligheidsadviseurs als het gaat om de aanpak van deze explosies?

Een bijdrage van: Kayleigh Smilda

Toegevoegd op: vrijdag, 22 december, 2023 - 13:27.

Reacties: 0

Wat betekent het verhoogde dreigingsniveau voor een veiligheidsadviseur?

Vorige week publiceerde de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) het hernieuwde Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland. Daarin is het dreigingsniveau verhoogd van 3 naar 4. Dat betekent dat er een reële kans is dat er een aanslag in Nederland plaatsvindt. Maar wat betekent dat voor een adviseur in het publieke domein?

Een bijdrage van: Rianne Rodenburg - Bonder

Toegevoegd op: dinsdag, 14 november, 2023 - 13:35.

Reacties: 0

Hoe houden we onze evenementen digitaal veilig?

Onlangs bracht Scherp in Veiligheid samen met partners RBPO Noord-Nederland en NHL Stenden 24 experts samen voor een kennissessie over de digitale veiligheid van evenementen. De resultaten van deze kennissessie zijn samengevat in het rapport 'Afgehackt' dat hier te vinden is.

Een bijdrage van: Joni de Graaf

Toegevoegd op: maandag, 30 oktober, 2023 - 22:32.

Reacties: 0

Ben jij als OOV’er voorbereid op de Tweede Kamerverkiezing?

Op 22 november 2023 wordt er in Nederland gestemd voor de Tweede Kamer. Stel je nu eens voor dat er op die dag in de gemeente waar je werkt het volgende bericht op sociale media wordt verspreid: “Let op! De stembureaus in uw gemeente zijn vandaag gesloten! U kunt morgen pas stemmen.” Wat voor acties onderneem je dan?  

Een bijdrage van: Jan-Peter Soenveld

Toegevoegd op: dinsdag, 3 oktober, 2023 - 10:29.

Reacties: 0

Hoe kunnen veiligheidsregio’s bijdragen aan digitale weerbaarheid?

DDoS-aanvallen op vitale infrastructuur, ransomware op systemen van overheidsinstanties, digitale fraude bij mkb’ers en inwoners; dat digitale risico’s groeien is inmiddels een bekend fenomeen. Collega Jan-Peter Soenveld, adviseur veiligheid en aanjager digitale weerbaarheid, onderzocht dat vraagstuk voor zijn scriptie en kwam tot meerdere aanbevelingen.

Een bijdrage van: Hendrik Snip

Toegevoegd op: vrijdag, 15 September, 2023 - 13:17.

Reacties: 0

Een veilig evenement, dat willen we allemaal!

Het wordt er niet eenvoudiger op om evenementen te organiseren. Overheden worstelen met de rol die ze hier in moeten pakken. Onlangs brachten wij voor de Toerisme Alliantie Friesland (TAF) de kansen en bedreigingen voor de Friese evenementensector in kaart.  

Een bijdrage van: Rolie Tromp

Toegevoegd op: dinsdag, 20 juni, 2023 - 15:49.

Reacties: 0

Grip op Scherp

Morgen -donderdag 22 juni- vindt ons Scherp Safety Seminar plaats. Voor de derde keer ontvangen we in Thialf gasten om actuele cases met elkaar te bespreken en -vooral- elkaar te ontmoeten. Een seminar door en voor het netwerk dat voor professionals kosteloos bij te wonen is.   

Een bijdrage van: Jan-Peter Soenveld

Toegevoegd op: dinsdag, 6 juni, 2023 - 13:33.

Reacties: 0

Zorgaanbieders kwetsbaar voor cyberaanvallen; cybercrisissimulatie kan helpen bij voorbereiding

Zorgaanbieders blijken kwetsbaar voor cyberaanvallen, kopte NRC 6 juni, op basis van het jaarverslag van de Autoriteit Persoonsgegevens. In 2022 waren er bijna negenduizend incidenten en meldingen.   

Een bijdrage van: Joost Tanasale

Toegevoegd op: zaterdag, 4 maart, 2023 - 11:34.

Reacties: 0

Scherp in Veiligheid lid van Cyberveilig Nederland

Wij werken iedere dag samen aan een veiliger Nederland. Verstoringen van die veiligheid vinden steeds vaker digitaal plaats. Met Scherp in Cyber dragen we daarom óók bij aan digitale veiligheid. Voor het versterken van onze dienstverlening zijn we lid geworden van de vereniging Cyberveilig Nederland, de belangenorganisatie voor cybersecuritybedrijven.

Een bijdrage van: Joost Tanasale

Toegevoegd op: dinsdag, 7 februari, 2023 - 09:47.

Reacties: 0

Zo zorgden preventieve gesprekken en een omgekeerd treintje voor een rustige jaarwisseling in Midden-Drenthe

Nu de eerste maand van het jaar achter de rug is, vinden overal in het land evaluaties plaats over het verloop van oud en nieuw. Zo ook in Midden-Drenthe, waar onze Scherp-collega Kevin Gorter namens de gemeente verantwoordelijk was voor de coördinatie rondom de jaarwisseling.