Een bijdrage van: Joost Tanasale

Toegevoegd op: dinsdag, 15 november, 2022 - 12:53.

Reacties: 0

OPDRACHT UITGELICHT: “Uitvoering is belangrijk, maar de focus ligt op het adviseurschap”

Na afloop van de multidisciplinaire operationele oefendagen in Vught, belden we met onze opdrachtgever Casper Kruizinga, specialist risico-en crisiscommunicatie van de Veiligheidsregio Hollands Midden.  

Een bijdrage van: Erik Baas

Toegevoegd op: woensdag, 21 September, 2022 - 15:36.

Reacties: 0

Hoe kan een gemeente zich weerbaar maken tegen ondermijning?

In deze blog wordt er ingezoomd op het onderwerp ondermijning, ofwel ondermijnende criminaliteit. Want hoe kunnen gemeenten zich weerbaar maken tegen ondermijning? 

Een bijdrage van: Richard Kamphuis

Toegevoegd op: woensdag, 14 September, 2022 - 12:31.

Reacties: 0

Scherp 12,5 jaar!

Scherp in Veiligheid bestaat deze zomer 12,5 jaar. Het was mijn compagnon Rolie Tromp die in 2010 de stoute schoenen aantrok en bij de Kamer van Koophandel uitkwam. Vanuit een intrinsieke motivatie om Nederland veiliger te maken. In deze blog blik ik niet alleen terug op de afgelopen jaren, maar vertel ik ook over de toekomstige plannen van Scherp.

Een bijdrage van: Kayleigh Smilda

Toegevoegd op: woensdag, 10 augustus, 2022 - 15:32.

Reacties: 0

Zorgen rondom rechts-extremisme nemen toe, maar hoe staat het met de dreiging omtrent jihadisme?

In heel Europa nemen de zorgen rondom de dreiging van rechts-extremisme toe. De aandacht voor extremisme met een jihadistisch motief lijkt de afgelopen tijd echter naar de achtergrond te zijn verdwenen, terwijl de AIVD eind september 2021 nog een groep jihadisten uit Eindhoven heeft aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een terroristisch misdrijf, lidmaatschap van een terroristische organisatie en meewerken aan een training voor terrorisme. Is het terecht dat de aandacht vandaag de dag meer op rechts-extremisme ligt, of vormt jihadisme ook nog steeds een belangrijke dreiging?  

Een bijdrage van: Lara van der Meer

Toegevoegd op: dinsdag, 19 juli, 2022 - 09:32.

Reacties: 0

Burgemeestersketen of sheriffster?

Als de burgemeester ‘s ochtends wakker wordt is het maar de vraag welke rol hij of zij die dag gaat vervullen. In het kader van de brede veiligheidszorg kan de burgemeester verschillende rollen oppakken. Is hij vandaag herder, hoeder of handhaver?

Een bijdrage van: Erik Baas

Toegevoegd op: vrijdag, 1 juli, 2022 - 14:30.

Reacties: 0

Ondermijning uitgelegd

Dagelijks kampen lokale overheden met het vraagstuk van ondermijning, maar wat houdt dat nou eigenlijk in? Ondermijning is een containerbegrip en vindt overal plaats: van een leerling op school die niet naar een docent luistert, tot grote criminele organisaties die zich niet houden aan wetten en regels. In deze blog wordt ondermijning uitgelegd vanuit het perspectief van de lokale overheid.

Een bijdrage van: Jan-Peter Soenveld

Toegevoegd op: woensdag, 25 mei, 2022 - 14:41.

Reacties: 0

Van journalist naar adviseur veiligheid: die overstap is zo gek nog niet

Als ik mensen vertel dat ik als journalist bij het Friesch Dagblad de overstap heb gemaakt naar adviseur veiligheid bij Scherp in Veiligheid, kijken ze daar in eerste instantie vaak raar van op. Lees hier waarom die overstap logischer is dan in eerste instantie lijkt.  

Een bijdrage van: Jesse de Jong

Toegevoegd op: vrijdag, 29 april, 2022 - 11:41.

Reacties: 0

Sociologie toegepast op het werkgebied van openbare orde en veiligheid

Het werkgebied van een adviseur openbare orde en veiligheid (OOV) heeft raakvlakken met verschillende wetenschapsgebieden. Psychologie komt vaak naar voren, omdat de gemeente steeds vaker een rol heeft in de aanpak rondom personen met verward gedrag en burenoverlast. Daarnaast is enige juridische kennis vereist, omdat de burgemeester steeds meer bevoegdheden heeft, bijvoorbeeld in de aanpak van ondermijning. Ook de wet- en regelgeving omtrent het Bibob-beleid en de coronamaatregelen eisen juridische capaciteit. Voor de preventie en aanpak van criminaliteit, ondermijning en jeugdgroepen komt sociologische kennis goed van pas.

Een bijdrage van: Harmen Krul

Toegevoegd op: woensdag, 6 april, 2022 - 13:34.

Reacties: 0

Waarom werken bij een commerciële partij? Om een bijdrage te leveren aan publieke veiligheid!

In het werkveld van het publieke veiligheidsdomein kom ik regelmatig in aanraking met personen die wat verbaasd zijn dat ik bij een commerciële partij werk. Wanneer ik dan doorvraag waar die verbazing vandaan komt, dan volgt er eigenlijk geen heldere uitleg. Dat snap ik, want wat mij betreft kan een commerciële partij vaak juist een enorm goede bijdrage leveren. Ik leg je uit waarom.  

Een bijdrage van: Richard Kamphuis

Toegevoegd op: donderdag, 17 februari, 2022 - 13:29.

Reacties: 0

Cybergevolgbestrijding, wat moet een veiligheidsregio daarmee?

Op 28 december 2021 publiceerde het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) een interessant rapport. Het was een weergave van de gedane verkenning naar de benodigde kennis en kunde voor regionale cybergevolgbestrijding [1].  Ik heb met veel interesse het rapport gelezen. Ik draag graag bij aan een veilig(er) Nederland. De cyberdreiging is een relevante maatschappelijke ontwikkeling die de veiligheid van Nederland onder druk kan zetten. Daarom moeten “we” er iets mee.