Bibob

Wet Bibob is een krachtig instrument tegen ondermijning in jouw gemeente. Het helpt gemeenten voorkomen dat zij onbedoeld criminaliteit faciliteren via vergunningen, subsidies of vastgoedtransacties. Met een Bibob-onderzoek krijg je inzicht in de integriteit van bedrijven en personen. Scherp in Veiligheid heeft experts op dit gebied, die graag gemeenten ondersteunen om de mogelijkheden vanuit de Wet Bibob optimaal te benutten.

Hoe kunnen we jouw organisatie ondersteunen?

  • Actualiseren en vernieuwen van Bibob-beleid
  • Opstellen van een implementatieplan Bibob
  • Ondersteuning bij vergunningverlening en Bibob-onderzoeken

Grip op Bibob

De Wet Bibob is in de afgelopen jaren uitgebreid: gemeenten hebben meer mogelijkheden gekregen én meer verantwoordelijkheden voor het doen van een Bibob-onderzoek. Zonder actueel Bibob-beleid kun je als gemeente moeilijk onderbouwen wanneer je het instrument inzet, wat besluitvorming kwetsbaar maakt. Scherp in Veiligheid helpt je bij het maken van scherpe keuzes: welke branches, gebieden of situaties krijgen prioriteit? Hoe organiseer je Bibob goed binnen jouw gemeente?

Hoe wij werken

Elke gemeente is anders. Daarom starten we altijd met een goed begrip van de lokale context, de organisatie én de prioriteiten. Samen met onder andere beleidsmedewerkers, vergunningverleners en juridische adviseurs zorgen we voor beleid dat juridisch klopt én in de praktijk werkt. Onze aanpak is zorgvuldig, integraal en altijd maatwerk. Dit kun je van ons verwachten:

  • We analyseren het bestaande Bibob-beleid en het juridisch kader
  • We voeren gesprekken met beleidsmedewerkers, vergunningverleners en leidinggevenden
  • We betrekken ketenpartners zoals politie, RIEC en het Landelijk Bureau Bibob (LBB)
  • We organiseren bewustwordingssessies voor sleutelpersonen in de organisatie
  • We stellen concrete beleidsstukken op, zoals een collegevoorstel of raadsbrief
  • We ondersteunen bij implementatie en eventuele organisatorische aanpassingen
  • We bieden maatwerktrainingen over Bibob en ondermijning

Bouwen aan een weerbare gemeente

Met onze ondersteuning beschik je over actueel, juridisch houdbaar én gedragen Bibob-beleid. Je maakt als gemeente bewuste keuzes over inzet van het instrument, voorkomt risico’s en vergroot je handelingsvermogen tegen ondermijning. Onze aanpak is altijd maatwerk, met oog voor de praktijk én de mensen in jouw organisatie.

Wil je sparren over jouw Bibob-vraagstuk of vrijblijvend kennismaken? Plan een koffiegesprek in met een van onze adviseurs. We denken graag met je mee.

Veelgestelde vragen

19
12
3

Zit uw vraag er niet tussen?

Zijn jullie detacheerders?

Nee. Scherp in Veiligheid is geen detacheringsbureau, maar een adviespartner. Onze adviseurs draaien mee in jouw organisatie, maar blijven verbonden aan ons team. Zo krijg je altijd de expertise van meerdere collega’s in plaats van één ingehuurde kracht. We zijn tijdelijk onderdeel van jouw organisatie om duurzaam verschil te maken: we bouwen op, dragen over en laten een solide basis achter. Bij ons draait het om kennisdelen, versterken en samen leren — niet om uren draaien of stoelen vullen.

Wat houdt een Bibob-onderzoek precies in?

Een Bibob-onderzoek is een integriteitsonderzoek naar een bedrijf of persoon, bijvoorbeeld bij een vergunningaanvraag. Het doel is om te voorkomen dat de overheid onbedoeld criminele activiteiten faciliteert. Gemeenten kunnen hierbij gebruikmaken van eigen bronnen of advies vragen aan het Landelijk Bureau Bibob (LBB).

Waarom moet mijn gemeente het Bibob-beleid actualiseren?

Door wetswijzigingen is de scope van de Wet Bibob verruimd. Zonder actueel beleid kun je niet goed onderbouwen wanneer je Bibob inzet, wat de rechtmatigheid van besluiten onder druk zet. Actualiseren helpt je om heldere keuzes te maken, prioriteiten vast te leggen en juridisch goed onderbouwd te handelen.

Wat kan Scherp in Veiligheid betekenen bij Bibob-vraagstukken?

Wij helpen bij beleidsontwikkeling, ondersteuning bij Bibob-onderzoeken, bewustwording en implementatie. Daarbij staat maatwerk altijd centraal. Of het nu gaat om advies aan het college, het opstellen van beleid, of training van medewerkers: wij zorgen dat het werkt in jouw praktijk.

Kunnen jullie ook trainingen of workshops geven over Bibob?

Zeker. Wij verzorgen Bibob-trainingen en bewustwordingssessies voor zowel beleidsmedewerkers als vergunningverleners. Deze sessies zijn praktisch en interactief en afgestemd op jouw organisatie.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen doen?

Wij komen zo snel mogelijk terug op je vraag

 

Onze experts helpen u graag

Toon mij alle

Experts