Hilde Wendel

Hilde Wendel

 • (Complexe) bestuurlijke advisering
 • Leiding en coördinatie
 • Ondermijning
 • Evenementenveiligheid

Over Hilde Wendel

Hilde begon bij Scherp in 2021 en heeft met haar achtergrond in bestuurskunde inmiddels al een hoop burgemeesters en directies geadviseerd. Ze heeft ruime ervaring als Adviseur Veiligheid en projectleider bij gemeenten door heel Nederland. Hilde is intrinsiek gemotiveerd om Nederland veiliger te maken en zet zich dan ook graag in voor onderwerpen die de maatschappij raken. Zo pakt ze ondermijnende criminaliteit aan en weet hierbij allerlei partners met elkaar te verbinden. 

Waar ben jij goed in?

Ik krijg energie van het oplossen van complexe vraagstukken. Deze vraagstukken los ik graag samen met allerlei ketenpartners op. Ik ben bestuurlijk sensitief: ik weet hoe ik gevoelige kwesties op een genuanceerde manier kan aanvliegen. Ik ben altijd eerlijk en ik durf knopen door te hakken, ook wanneer het moeilijk wordt: ik geef zowel gevraagd als ongevraagd advies. Daarnaast vind ik het belangrijk om resultaatgericht te werken, waarbij er een goede afwisseling moet zijn tussen het serieuze en een vrolijke noot. Er is altijd ruimte voor humor!

Welke opdracht is je het meest bijgebleven en waarom?

Dat is mijn opdracht als Projectleider omtrent de jaarwisseling bij de gemeente Noardeast-Fryslân. Waar de afstand tussen de overheidspartijen en de inwoners eerst nog groot was, was deze aan het einde van mijn opdracht een stuk kleiner geworden. Door naar elkaar te luisteren en de inwoners op een positieve manier te benaderen, wisten we te verbinden en samen te werken met de inwoners. Hierdoor hebben we uiteindelijk toch een feestelijke en veilige jaarwisseling voor iedereen gecreëerd. Er was wederzijds begrip en dat was heel waardevol.

Wat doe je verder voor de maatschappij?

Ik was landelijk voorzitter van de JOVD. Een leuke tijd, waarbij het mijn missie was om jongeren meer bij de politiek te betrekken. Daarnaast was ik kandidaat voor de Tweede Kamer om een soortgelijke reden. Ik wil namelijk juist de mensen die minder betrokken zijn bij de politiek en zich niet laten horen, vertegenwoordigen. Ik vind het erg belangrijk dat de overheid voor iedereen is. Ik ben dus zowel bij Scherp als in de politiek actief, waardoor ik op meerdere manieren mijn steentje aan de maatschappij bijdraag.

Werkervaring

Een greep uit Hilde's opdrachten en gevolgde opleidingen:

 • Projectleider Ondermijning en Weerbaar Bestuur bij de gemeente Urk
 • Projectleider Jaarwisseling bij de gemeente Noardeast-Fryslân
 • Adviseur Openbare Orde en Veiligheid bij de gemeente Assen
 • Adviseur Openbare Orde en Veiligheid bij de gemeente Westerkwartier
 • Adviseur Crisisbeheersing en Evenementen bij de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel

Relevante opleidingen

 • HBO Integrale Veiligheidskunde
 • Pre-master Bestuurskunde aan de Vrije Universiteit
 • Momenteel bezig met afronding van de master Bestuurskunde, afstudeerrichting Besturen van Veiligheid aan de Vrije Universiteit