Walter Janssen

Walter Janssen

  • Bevolkingszorg
  • Nazorg na rampen
  • Crisisbeheersing
  • Entertrainen

Over Walter Janssen

Walter is gespecialiseerd in het geven van advies en trainingen op het gebied van crisisbeheersing en rampenbestrijding en bevolkingszorg in het bijzonder. 

Door zijn ervaringen bij operationele diensten, verschillende gemeenten en met achttien jaar ervaring als trainer bij diverse commerciële trainingsbureaus weet hij op een enthousiaste manier de theorie en de praktijk te combineren. Zelf spreekt hij van entertrainen!

Waar ben jij goed in?

Ik ben er van overtuigd dat de soms pragmatische leerstof beter beklijft met een lach en een traan. In mijn trainingen maak ik daarom altijd gebruik van recente waargebeurde voorbeelden gegoten in werkvormen en casuïstiek.

Daarnaast geloof ik dat een ramp of crisis benaderd moet worden volgens de principes van bevoegdheden, organogram en mandaten. Hierbij gebruikmakend van praktische middelen en gezond boerenverstand. Ook dat leg ik in mijn trainingen uit.

Zo doe ik mijn best om de complexe wereld van crisisbeheersing te vereenvoudigen en voor iedereen interessant te maken.

Welke opdracht is je het meest bijgebleven en waarom?

Dat was de assistentie van het team bevolkingszorg bij de ramp met de Stint in Oss. Een heel ingrijpende gebeurtenis voor alle betrokkenen.

Tijdens trainingen die ik later heb gegeven, hebben de verhalen van ambtenaren die betrokken waren bij de afhandeling van dit verschrikkelijke voorval ook erg veel indruk op me gemaakt.

Welk onderwerp zou wat jou betreft bij veel organisaties meer aandacht verdienen?

Ik pleit voor een professionaliseringsslag binnen bevolkingszorg als het gaat om (groeps)opvang na ingrijpende gebeurtenissen, zoals we dit al kennen bij de teams collegiale ondersteuning van andere operationele diensten. Zo zou gestart moeten worden met psycho-educatie bij alle opleidingen binnen bevolkingszorg te beginnen met de officier van dienst bevolkingszorg.

Ik heb daarover meer verteld in een blogartikel op deze website en in een Scherp-podcast.

Recente publicaties van Walter

Werkervaring

Het opzetten van een sectie bevolkingszorg in de ruimste zin van het woord. Het geven en evalueren van opleidingen en trainingen op het gebied van crisisbeheersing en rampenbestrijding.

Relevante opleidingen:

  • Groepsopvang na ingrijpende gebeurtenissen - ARQ Psychotrauma Centrum
  • Psychologie en Coaching - HBO
  • Introductie psychotrauma - ARQ Psychotrauma Centrum
  • Nederlands recht - RU Nijmegen