• Bevolkingszorg
  • Podcast

Podcast: Blinde vlekken in de bevolkingszorg

Walter Janssen, Adviseur Veiligheid
Live Podcast Op Seminar
Suzette Hendriks en Walter Janssen tijdens de opname van de podcast

Tijdens het Scherp Safety Seminar op 20 juni in Thialf, namen we een live podcast op. Collega Walter Janssen heeft in het verleden vaker podcasts opgenomen met Suzette Hendriks. Tijdens het seminar werd dit duo herenigd en dat resulteerde in onze tweede podcast.

Het belang van de nafase

Het centrale thema van het seminar, 'Blinde Vlekken', kwam in deze podcast natuurlijk ook naar voren. Walter vindt het belangrijk dat er meer aandacht komt voor nazorg voor de mensen die worden ingezet binnen bevolkingszorg. Want waar dit voor hulpverleningsdiensten heel normaal is, gaat het team bevolkingszorg vaak zonder nazorg weer aan het werk. 

En dat terwijl juist in de bevolkingszorg mensen aan het werk zijn waarbij de niet alledaagse situatie waarin ze terecht gekomen zijn, veel impact maakt. Een onderwerp dat volgens Walter onderbelicht is. Daarom brengt hij dit graag onder de aandacht van gemeenten.

 

90% van de gemeenten doet dit nog niet. En daar wil ik me hard voor maken. Dat dit tóch gaat gebeuren.

Walter Janssen

Vergeten doelgroepen in crisiscommunicatie

Suzette vroeg tijdens de podcast aandacht voor vergeten doelgroepen in crisiscommunicatie.

Bij het organiseren van een persconferentie komt er veel op je af. Een van de dingen die snel over het hoofd wordt gezien is de diversiteit van je publiek. We neigen vaak om communicatie af te stemmen op mensen zoals wijzelf: in het Nederlands en in een bepaalde spreektaal.

Er zijn in Nederland echter 2,5 miljoen laaggeletterden die extra aandacht nodig hebben. Een website met B1-teksten is voor hen niet altijd voldoende. Ook doven en slechthorenden (nog eens 1,5 miljoen mensen) verdienen aangepaste communicatie in gebarentaal. Deze mensen hebben net zo goed recht op adequate informatie tijdens crisissituaties. Daarom moet crisiscommunicatie volgens de Wet Veiligheidsregio's zoveel mogelijk worden omgezet naar gebarentaal. 

In de podcast noemt Suzette een aantal tips waarmee je je goed voorbereidt op een persconferentie als gevolg van een crisis.

Abonneer je op onze podcast

De Scherp Podcast vind je op Spotify. Vergeet je niet te abonneren, zodat we je op de hoogte kunnen brengen van onze volgende afleveringen. Natuurlijk horen we heel graag wat je van de podcast vindt.

Wil je met Walter verder in gesprek over de podcast? Stuur hem dan een e-mail!

 

Beluister de podcast hier

Gerelateerde artikelen