2
Burgemeester Jean-Paul Gebben van Dronten vermaakte het publiek tijdens een van de deelsessies.

Het Scherp Safety Seminar 2024 zit er weer op. Op donderdag 20 juni kwamen meer dan 150 veiligheidsprofessionals samen in Thialf Heerenveen voor alweer de vierde editie van ons jaarlijkse seminar. Centrale thema dit jaar waren 'blinde vlekken'. Heb je ze? Hoe herken je ze? En hoe ga je daar vervolgens mee om?

Veelzijdige sprekers

Het Scherp Safety Seminar bestond uit een afwisselend programma met allerlei verschillende soorten sprekers. De diversiteit van de dienstverlening van Scherp kwam daardoor goed naar voren, zo werd ons door een aantal deelnemers verteld.

In de ochtend leidde filosoof en psycholoog Lieke Asma het seminar in. In maart 2024 is haar boek ‘Blinde vlekken: Hoe impliciete vooroordelen je (mis)leiden’ . Lieke is ervan overtuigd dat we allemaal blinde vlekken hebben; sterker nog, dat is onvermijdelijk. Tegen die achtergrond konden deelnemers met een frisse blik starten aan het seminar.

Na de diverse deelsessies en de lunch vertelde misdaadjournalist Mick van Wely over de 'soft spots' in de samenleving waar criminelen dankbaar gebruik van maken. Hij waarschuwde voor 'voltooide ondermijning', het risico van onderschatting van (jeugd)criminaliteit en legde uit waarom vuurwerkexplosies eigenlijk bomaanslagen moeten heten. Ook pleitte hij voor betere landelijke samenwerking in de aanpak van deze aanslagen en ondermijning op bijvoorbeeld vakantieparken.  

's Middags bracht ook staatssecretaris Aukje de Vries een bezoek aan het seminar. Zij nam de aanwezigen mee in de manier waarop er vanuit het ministerie van Financiën wordt gestreden tegen de ondermijnende criminaliteit. Als staatssecretaris voor de Douane is ze nauw betrokken bij de manier waarop Nederland nationaal en internationaal bezig is met het opsporen van onder andere drugscriminelen. Een mooi inkijkje in de Haagse, of eigenlijk Rotterdamse, aanpak.

Blinde Vlekken
6
10
11
13
1
9

We doen heel veel om drugssmokkel tegen te gaan. Tegelijkertijd is er altijd meer nodig. Om erachter te komen wat we meer kunnen doen is, helpt het als je met elkaar het gesprek aangaat. Goed dus dat we dat vandaag hier doen.

Staatssecretaris Aukje de Vries

Aukje Op Seminar 2
VR Ervaring
9
15
12
10
4
Live Podcast

Inspirerende deelsessies

Naast de plenaire sessies was er uitgebreid ruimte om te netwerken. Als Scherp vinden we dit misschien wel de mooiste momenten. We zien dat veel van onze relaties in hun werk tegen dezelfde uitdagingen lopen. Tijdens het seminar zien we nieuwe samenwerkingen ontstaan en daadwerkelijke deling van kennis en ervaring.

Die kennisdeling stimuleren we natuurlijk met onze deelsessies. De verhalen van Monique Siemonsma over soevereinen, Adriaan Wierenga over het demonstratierecht en Jean-Paul Gebben over evenementenveiligheid leverden enthousiaste reacties op. 

In de middag vertelde Derek Kuipers over het oplossen van complexe problemen, vertelden Remko Leeneman en Sander Hoed vanuit de politie over de aanpak van online criminaliteit. Sil Doeksen en Pieter Spoelstra vertelden waarom doorleefsessies zo belangrijk zijn bij evenementen. Zij benadrukken dat het bij doorleefsessies niet zozeer gaat om planvorming, maar het juist gaat over teamwork. Creëer vertrouwen in elkaar, zodat je ieder scenario aan kunt.

Ook konden mensen kennismaken met het AR-spel Hado. Een game dat wordt gebruikt voor trainingen op het gebied van (persoonlijk) leiderschap. De onderneming Serious Fun Interventions verzorgde deze workshops.

Live podcast vanuit de perskamer

Nieuw dit jaar was de opname van onze eerste live podcast. Scherp-collega Walter Janssen heeft in het verleden regelmatig podcasts opgenomen met Suzette Hendriks. Speciaal voor het seminar was dit duo herenigd. Ze namen samen een podcast op, waarbij het publiek ook vragen mocht stellen. 

 

Beluister de podcast hier

Volgende editie: donderdag 19 juni 2025

Het Scherp Safety Seminar 2024 is wat ons betreft heel erg geslaagd. We hopen dat de deelnemers er net zo van hebben genoten. Langs deze weg willen we deelnemers en sprekers nogmaals enorm bedanken voor hun aanwezigheid. 

In de afsluiting van ons seminar hebben we het al verklapt: volgend jaar zijn we terug! Op donderdag 19 juni 2025 wordt de vijfde editie van het Scherp Safety Seminar georganiseerd.

Tot dan!

Accepteer marketingcookies om de video te bekijken

Gerelateerde artikelen