Vluchtelingen

We hebben in Nederland een belangrijke taak bij het opvangen van vluchtelingen. Mensen die gedwongen hun thuisland moeten verlaten vanwege oorlog, vervolging of andere bedreigingen, komen naar ons land op zoek naar veiligheid en een beter leven.

De toestroom van vluchtelingen brengt uitdagingen met zich mee voor organisaties/bedrijven, vooral op het gebied van openbare orde en veiligheid. Daarnaast heeft het ook invloed op het functioneren en de samenwerking van de professionals binnen deze organisaties/bedrijven. 

Hoe kunnen wij jouw organisatie hierbij helpen?

  • Ondersteunen bij opvanglocaties.
  • Samenwerking met gemeenschappen en overheden.
  • Opstellen veiligheidsprotocollen en -maatregelen.

Een veilige haven bieden

Het opvangen van vluchtelingen brengt uitdagingen met zich mee voor organisaties die deze taak uitvoeren. Allereerst is de noodzaak om snel adequate huisvesting te regelen, vaak onder hoge druk. Hierbij is zorgvuldige coördinatie en de samenwerking met lokale overheden en bijvoorbeeld woningcorporaties essentieel. Organisaties moeten ook rekening houden met de culturele diversiteit van de vluchtelingen, wat kan leiden tot misverstanden en spanningen.

Vluchtelingen hebben trauma’s opgelopen waarbij psychologische ondersteuning bij de opvang essentieel is. Bovendien kan integratie in de lokale gemeenschap voor uitdagingen zorgen, zoals taalbarrières en verschillen in gewoonten en gebruiken. Het voorkomen van conflicten en het waarborgen van een veilige omgeving voor zowel vluchtelingen als de lokale bevolking zijn veiligheidsrisico’s die in de gaten gehouden moeten worden. Het is noodzakelijk om een beleid te hebben dat deze risico’s minimaliseert en zorgt voor een respectvolle omgang.

Organisaties moeten daarnaast flexibel zijn en snel kunnen inspelen op veranderende omstandigheden. De juiste training en voorlichting van personeel zijn onmisbaar om hen voor te bereiden op deze complexe situatie. Ten slotte is effectieve communicatie met alle betrokkenen essentieel om een soepele en humane opvang te garanderen.

Hoe wij werken

Scherp in Veiligheid zet zich met name in voor gemeenten. Dit doen we door middel van ondersteuning en advisering.

Ondersteuning

Bij ondersteuning wordt een van onze adviseurs voor een bepaalde periode ingezet bij een opdrachtgever. Wij zijn inzetbaar als beleidsadviseur, project- of programmamanager maar ook in of als kwartiermaker. 

Advisering

Wij adviseren over verschillende beleids- en organisatievraagstukken die gerelateerd zijn aan het opvangen van vluchtelingen. Daarnaast kunnen we ondersteunen bij de voorbereiding en de daadwerkelijke opvang van vluchtelingen.

Veelgestelde vragen

Harmen
Sandra
Richard

Zit jouw vraag er niet tussen?

Zijn wij ook 24/7 beschikbaar?

Ja, absoluut. Onze werknemers zijn in overleg altijd beschikbaar. Wij staan graag voor iedereen klaar. We begrijpen goed dat de opvang van vluchtelingen - en alles wat daar bij komt kijken - zich niet laat leiden door kantooruren.

Kunnen jullie zelf opschalen?

We hebben een team van ruim dertig adviseurs met allemaal hun eigen expertise. Dat brengt als voordeel dat we binnen ons eigen team kunnen opschalen als de situatie daarom vraagt. Bij Scherp krijg je niet alleen een adviseur, maar je haalt de expertise van ons volledige team in huis.

Wat is jullie rol in het onderzoek?

Wij leiden het onderzoek niet alleen, maar voeren het onderzoek ook uit. Hier hoort tevens het evalueren bij. We zullen de resultaten altijd terugkoppelen middels bijvoorbeeld een adviesrapport of een presentatie. Dit spreken we van tevoren af en houden hierbij rekening met jouw wensen. 

Ik heb een snelle adviesvraag. Waar moet ik heen bellen?

We kunnen ons goed voorstellen dat er situaties zijn waarbij je snel in contact wil komen met een van onze adviseurs. In dat geval kun je ons bereiken via telefoonnummer 085 106 13 57 en per mail op info@scherpinveiligheid.nl. Wij zorgen ervoor dat de juiste expert zo snel mogelijk contact met je opneemt.

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen?

Wij komen zo snel mogelijk terug op je vraag

 

Onze experts helpen je graag

Toon mij alle

Experts