Juridisch OOV Advies

De juridische onderbouwing van besluiten binnen het vakgebied van openbare orde is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Waar enkele jaren geleden nog alleen getoetst werd op vragen zoals: is de burgemeester bevoegd? Wordt steeds uitgebreider getoetst of dergelijke bevoegdheden ook ingezet mochten worden. Dit maakt de noodzaak van goed onderbouwd juridisch advies steeds relevanter. 

  • Juridische advisering voor de inzet van bestuurlijke bevoegdheden
  • Ondersteuning van OOV-medewerkers met passend juridisch advies
  • Ontwikkeling van beleidsstukken

Juridisch OOV advies wordt steeds belangrijker

In de afgelopen jaren worden besluiten bij het inzetten van bestuurlijke bevoegdheden zoals artikel 13b van de Opiumwet of artikel 174a van de Gemeentewet strenger getoetst. Waar voorheen grotendeels gekeken werd naar de vraag: is de burgemeester bevoegd? Is vanuit recente jurisprudentie gebleken dat er steeds strenger gekeken wordt naar de noodzakelijkheid en evenredigheid van het genomen besluit. Hierbij blijft goed beleid van belang, maar dient ook gekeken te worden naar de individuele situatie van de betrokkene. 

Een (handhavings)jurist OOV kan een echte meerwaarde zijn voor directe collega’s en het bestuur. Door boa’s, toezichthouders, AOV’ers en vergunningverleners te helpen met juridische vraagstukken wordt de kwaliteit van de advisering versterkt. Daarnaast is de (handhavings)jurist OOV een sparringpartner voor de burgemeester of het college, waarbij op basis van kennis en ervaring aangegeven kan worden wat wel en wat niet mogelijk is. 

  • Het beoordelingskader bij de inzet van bestuurlijke bevoegdheden wordt strenger.
  • Goed juridisch advies aan de voorkant kan veelgemaakte fouten voorkomen.
  • Een (handhavings)jurist OOV is een meerwaarde voor de organisatie en het bestuur.

Scherp juridisch advies

Binnen Scherp in veiligheid werken diverse juristen die gespecialiseerd zijn in openbare orde vraagstukken. Onze juridisch adviseurs helpen directe collega’s en het bestuur om zaken met de juiste argumentatie op te pakken en zijn in staat om hierin aan te geven wat er wel en niet mogelijk is. Of het nu gaat om het effectief inzetten van bestuurlijke bevoegdheden of het navigeren door complexe juridische casuïstiek, onze adviseurs hebben kennis van recente jurisprudentie, standaarduitspraken, het proces binnen het bestuursrecht en de grenzen van het bestuursrecht en kunnen u daardoor helpen met een passend advies.

Wij kunnen helpen met met het toetsen van beleidsstukken op juridische houdbaarheid, het adviseren over de inzet van bestuurlijke bevoegdheden, het beoordelen van bezwaarschriften en het opstellen van verweerschriften. 

Veelgestelde vragen

Avatar 2

Zit je vraag er niet tussen?

Werken bij Scherp ook advocaten?

Bij Scherp in veiligheid werken wel juridisch adviseurs, maar geen van onze medewerkers is op dit moment actief binnen de Nederlandse orde van advocaten. Onze adviseurs kunnen adviseren over juridische veiligheidsvraagstukken en kunnen de gemeente vertegenwoordigen tot aan de bezwaarschriftencommissie.

Kunnen jullie ook beleidsstukken opstellen?

Zeker! Onze adviseurs hebben bij diverse gemeenten gewerkt aan onder andere Bibob- beleid, Damoclesbeleid en beleidsregels voor de bestuurlijke aanpak van illegaal vuurwerk.

Ik heb een snelle vraag. Waar moet ik heen bellen?

Heb je een dringende vraag? Of wil je snel in contact komen met een van onze juridische adviseurs? Neem dan telefonisch contact met ons op via 085-0161357 of stuur een mail naar info@scherpinveiligheid.nl. Wij zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk in contact komt met de juiste expert.

Benieuwd naar wat wij voor je kunnen doen?

Wij komen zo snel mogelijk terug op je vraag

 

Onze experts helpen je graag

Toon mij alle

Experts