Hoe veerkrachtig ben jij eigenlijk?


Het voelt soms alsof de wereld aan alle kanten piept en kraakt. De oorlog in Oekraïne en Gaza, het conflict tussen Trump en Musk, het Nederlandse kabinet dat valt, de klimaatverandering, de asielcrisis, ondermijning, desinformatie. De onrust is voelbaar op straat, op social media en ook in ons werk als veiligheidsprofessionals. Het is de kunst om scherp te blijven en trouw te blijven aan je opdracht. Want hoe houd je je als professional staande tussen maatschappelijke onrust en persoonlijke toewijding? Veerkracht is daarin onmisbaar. Daarom staat het thema ‘veerkracht: jouw richtingwijzer tussen maatschappelijke onrust en toewijding’ centraal tijdens het Scherp Safety Seminar in oktober.
De kracht van een wendbaar veiligheidsdomein
Een stevig, doordacht en goed opgebouwd veiligheidsbeleid dat bestand is tegen een stootje is belangrijk. Maar het is niet genoeg! Juist in deze onzekere tijden is je weerbaarheid minstens zo belangrijk. Hoe ga je als organisatie om met digitale dreigingen die zich razendsnel ontwikkelen en steeds moeilijker te voorspellen zijn? Cyberaanvallen kunnen complete systemen platleggen. En met de opkomst van AI ontstaan er risico’s die we niet altijd goed kunnen overzien.
Maar ook buiten het digitale domein staan onze systemen onder druk. Neem nou eens risicomanagement. Soms maken we het zo complex, dat we niet meer in beweging durven te komen. Terwijl veerkracht juist vraagt om eenvoud en actie. Durf in te schatten, besluiten te nemen en dit te evalueren. Ook in de wereld van evenementenveiligheid schuift het denken. Het afvinken van een checklist voor een evenement is niet meer genoeg. Wat telt, is de samenhang tussen organisaties, gemeenten en hulpdiensten en hoe die elkaar versterken.
Veerkrachtige systemen kunnen meebewegen met veranderende omstandigheden. Ze laten fouten toe, bouwen bewust reserves in en zijn niet bang voor nieuwe inzichten. Daar zit de kracht van een wendbaar veiligheidsdomein.
Veerkracht vraagt ook iets van jou persoonlijk
Veerkracht begint niet alleen bij organisaties of systemen. Het zit ook in mensen. In hoe je omgaat met druk, met onzekere en onverwachte situaties, met kritiek of tegenslag. Iedereen heeft het in zich. Anders zouden we, gek gezegd, niet in Nederland kunnen wonen. Als veiligheidsadviseur sta je vaak tussen bestuur, beleid en praktijk. Je wordt geacht te handelen. Zeker op momenten wanneer het ingewikkeld wordt. Dat vraagt om mentale weerbaarheid. De moed om af te wijken van de standaard of om juist te blijven staan voor wat je gelooft dat nodig is.
Je doet de inleiding en begint aan je presentatie. En nog voor je bent uitgesproken, valt de directie met de deur in huis: minder budget, minder tijd. Je loopt terug naar je bureau, baalt, denkt na en besluit: dit is geen stopbord, maar een richtingwijzer.
Tegenslag hoort erbij, maar hoe je ermee omgaat, maakt het verschil. Het is zaak ervan te leren, je erop voor te bereiden, het niet steeds opnieuw te laten gebeuren. Veerkracht betekent ook: kunnen groeien, zowel mentaal als fysiek, door wat tegenzit. Het vraagt adaptief vermogen. En het vraagt de overtuiging dat juist in frictie richting ontstaat.
Tijdens het Scherp Safety Seminar kijken we ook naar dat persoonlijke stuk. Hoe ga je om met morele dilemma’s? Wat doe je als je voelt dat een idee slecht is, maar het toch op tafel blijft liggen? En hoe blijf je trouw aan je opdracht, als de omstandigheden veranderen? Veerkracht betekent hier: jezelf blijven ontwikkelen, reflecteren, fouten durven maken en er beter uitkomen. Want je bent pas echt veerkrachtig, als je ook stevig in je schoenen staat.
Waarom jij als veiligheidsprofessional veerkracht nodig hebt
Juist in deze tijd, een tijd van desinformatie, politieke onrust en digitale dreigingen, is veerkracht belangrijker dan ooit. Voor OOV-adviseurs, vergunningverleners, beleidsadviseurs, crisiscoördinatoren en andere veiligheidsprofessionals binnen gemeenten, veiligheidsregio’s en (semi)publieke organisaties. Want jouw werk speelt zich af in het krachtenveld tussen wat politiek gewenst is, juridisch mogelijk is en maatschappelijk gevoeld wordt. Dan heb je richting nodig. En ruimte om te schakelen, bij te sturen en nieuwe inzichten op te doen.
Het Scherp Safety Seminar biedt die ruimte.
Op donderdag 9 oktober 2025 staat Zwolle in het teken van veerkracht. Tijdens het Scherp Safety Seminar ontmoet je collega’s uit het hele veiligheidsdomein: van OOV’ers tot vergunningverleners, van crisiscoördinatoren tot beleidsadviseurs. Je krijgt frisse inzichten van toonaangevende sprekers, volgt interactieve deelsessies en gaat naar huis met ideeën die je morgen al kunt toepassen.
We verkennen veerkracht vanuit verschillende invalshoeken. Wat vraagt dat van jou als professional? Hoe houd je koers als de druk toeneemt? En hoe geef je richting in een complexe werkelijkheid?
Kortom: dit wil je niet missen. Kom je ook?
Wanneer? Donderdag 9 oktober 2025
Waar? Zwolle
Veelgestelde vragen



Zit jouw vraag er niet tussen?
Wat is het Scherp Safety Seminar en voor wie is het bedoeld?
Het Scherp Safety Seminar is een jaarlijks evenement van Scherp in Veiligheid voor professionals in het veiligheidsdomein. Denk aan beleidsadviseurs, crisiscoördinatoren, evenementenorganisatoren en andere OOV-experts die zich willen verdiepen in actuele veiligheidsthema’s.
Waarom staat het thema veerkracht centraal tijdens het seminar?
Veerkracht is actueler dan ooit. In een tijd van maatschappelijke onrust, digitale dreigingen en bestuurlijke druk zoeken veel professionals naar houvast. Het seminar biedt inzicht in hoe je als mens en organisatie wendbaar en toekomstbestendig blijft.
Wat levert deelname aan het seminar mij op?
Je krijgt praktische handvatten, nieuwe inzichten en herkenbare verhalen van experts uit het veld. Daarnaast ontmoet je vakgenoten uit het hele veiligheidsdomein, tijdens de netwerkborrel en informele gesprekken. Vanuit eerdere edities zijn samenwerkingen ontstaan die vooraf niet voor de hand lagen, maar veel hebben opgeleverd. Het Scherp Safety Seminar is daarmee dé plek om je kennis te verdiepen en je netwerk uit te breiden.
Waarom zou ik betalen voor deelname aan het Scherp Safety Seminar?
Deelname aan het Scherp Safety Seminar is een investering in jezelf en in je werk. Voor een relatief klein bedrag krijg je toegang tot een inhoudelijk sterk programma met inspirerende keynote sprekers. Je krijgt inzichten die je direct kunt toepassen in je werk en je vergroot je netwerk met mensen uit jouw vakgebied. Vergelijk het met een studiedag maar dan vol energie, praktijkgericht en volledig afgestemd op jouw rol als veiligheidsprofessional.