Joni De Graaf

Joni de Graaf

 • Openbare orde en Veiligheid
 • Evenementen
 • Coördineren
 • Onderzoek
 • Evalueren

Over Joni de Graaf

Joni zat bij de eerste lichting van het Traineeship Adviseur Openbare Orde en Veiligheid binnen Scherp. Zij heeft haar diploma gehaald en werkt inmiddels als adviseur bij Scherp. Ze vindt het een uitdaging om aan de slag te gaan met complexe veiligheidsvraagstukken. Hierdoor leert zij enorm veel en krijgt energie als het tot een oplossing komt.

Joni is nieuwsgierig en denkt graag in mogelijkheden in plaats van problemen. Zo is zij een echte doorzetter, beschikt zij over organisatorische vaardigheden en is zij analytisch. Naast haar werkzaamheden bij Scherp is Joni ook actief als voorzitter van de waterpolocommissie in Sneek. 

Welke opdracht is je het meest bijgebleven en waarom?

De opdracht die mij het meeste is bijgebleven is de opdracht die ik heb uitgevoerd als locatiemanager voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het was soms confronterend om te zien hoe deze mensen werden opgevangen, en hoe een crisisopvang op een gegeven moment hun thuis moest worden. Door deze omstandigheden kon ik mij goed voorstellen dat er spanning heerste op de locatie: zowel met bewoners in de opvang als met buurtbewoners. Om deze spanning te verminderen en weg te nemen was een flinke uitdaging maar dat is toch gelukt. Dat gaf mij een enorm goed gevoel waardoor ik in zag waarvoor ik het werk doe.

Wat heb je geleerd in je tijd bij Scherp?

In mijn tijd bij Scherp heb ik veel mogen leren. Aan het einde van het traineeship ging ik bewust om met de vaardigheden die horen bij een adviseur openbare orde en veiligheid. Ik begon in te zien dat in elke casus waaraan ik werkte, dat al deze vaardigheden in elkaar over lopen.

Dit besef bood mij een houvast om mijn aanpak te structureren en hielp mij de samenhang tussen theoretische modellen/strategieën en de praktische toepassingen hiervan beter te begrijpen. Ik ging heel anders kijken naar de communicatie met verschillende partijen, het analyseren van verschillende risico's en het ontwikkelen van passende strategieën. Ik merkte dat mijn vaardigheden om problemen te identificeren en oplossingen aan te dragen aanzienlijk was verbeterd en nog steeds sterker worden. Ik blijf leren om scherp te blijven bij Scherp.

Wat vervul je verder voor maatschappelijke taken?

Ik vind het belangrijk dat de jeugd maar ook senioren blijven bewegen en zet mij daar graag voor in. Sinds januari 2018 ben ik voorzitter van de waterpolocommissie bij de club Neptunia’24 in Sneek.

Hierbij ben ik verantwoordelijk voor de communicatie en afstemming met het bestuur, zorg ik ervoor dat de mede-commissieleden hun taken volbrengen en organiseer ik vele evenementen binnen de waterpolo afdeling. Daarnaast zorg ik ervoor dat alle leden van de vereniging op de juiste manier bereikt worden en dat alle vrijwilligers op de juiste plek staan.

Werkervaring

Recente opdrachten en opleidingen:

 • Vergunningverlener evenementen en APV bij de gemeente Oldebroek
 • Adviseur Openbare orde en veiligheid bij de gemeente Oldebroek
 • Locatiemanager opvang vluchtelingen uit Oekraïne bij de gemeente Achtkarspelen Tytsjerksteradiel

Relevante opleidingen

 • Scherp in Veiligheid - Post-hbo Opleiding Adviseur Openbare Orde en Veiligheid
 • NHL Stenden Hogeschool - Hbo Integrale veiligheid
  • Minor Cybersafety en de minor Bedrijf en Veiligheid
  • Derdejaars stage bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) 
  • Vierdejaars stage bij Rijkswaterstaat Haarlem