Richard Kamphuis

Richard Kamphuis

  • Crisisbeheersing
  • Veranderkunde
  • Proces- en informatiegestuurd werken
  • Directievoering
  • Onderzoek en ontwikkeling

Over Richard Kamphuis

Richard is een bouwer. Iemand die beweging kan creëren en daardoor de status quo doorbreekt en veranderingen beginnen. Kernwoorden: Inspirerend, professioneel, verbindend. Collega’s en partners omschrijven Richard als energiek. Hij beschikt over open en directe communicatie en resultaatgerichte mentaliteit.

Richard weet de diversiteit van belangen in het veiligheidsdomein tussen samenleving, interne organisatie, partners en bestuurders te duiden en te verbinden. In inter- en multidisciplinaire omgevingen voelt hij zich het meest thuis. Gecombineerd met leidinggevende ervaring in het veiligheidsdomein, zijn optimistische blik en assertief vermogen levert hij een waardevolle bijdrage aan uw organisatie.

Waar ben jij goed in?

Ik ben goed in staat om in zeer korte tijd me in nieuwe materie te verdiepen en de context en complexiteit van een (organisatie)vraagstuk te ontrafelen. “Hoe je kijkt, maakt wat je ziet”; ik kijk naar vraagstukken als een systeemdenker. Ik tracht overzicht van het geheel te behouden, in plaats van me te concentreren op afzonderlijke onderdelen zonder te overwegen welke rol deze delen in het grotere geheel spelen.

Het gedrag van een systeem (bijvoorbeeld een ecosysteem of een werksysteem in een organisatie) is niet als een simpele keten van oorzaak-gevolgrelaties, maar als het samenspel van met elkaar interagerende deelsystemen, waarbij continue wisselwerking een belangrijke rol speelt. Met mijn holistische blik heb ik doorgaans snel in de gaten waarop afzonderlijke deelsystemen wisselwerking vertonen en wat hun waarde in het geheel is.

Welke opdracht is je het meest bijgebleven en waarom?

Deze vraag is lastig! Er zijn de afgelopen jaren zoveel interessante opdrachten voorbij gekomen, zoals de evaluatie van de grote aardbevingsoefening voor veiligheidsregio Groningen (een unieke oefening); de ondersteuning aan het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein als crisiscoördinator in corona tijd (bizar wat er toen op Nederland af kwam); of het projectleiderschap Regionaal Risicoprofiel voor veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en het projectleiderschap crisis risicoprofiel voor Rijkswaterstaat (in beide gevallen geheel digitaal samengewerkt, want corona). Maar dan kies ik toch voor een recente opdracht; het projectleiderschap namens de politie voor de cybercrisisoefening ISIDOOR IV, eind 2023.


ISIDOOR was fascinerend, omdat we in zeer korte tijd en onder hoge druk een grote en complexe oefening te organiseren hadden. Wat ik gelukkig aantrof, was een zeer gemotiveerde en betrokken projectgroep. Diverse organisatie onderdelen van de politie, uiteenlopend van de Landelijke Eenheid, tot het Politiedienstencentrum, de Eenheid Oost-Nederland en het Team High Tech Crime. Ook werkten we samen met een vertegenwoordiging van het Openbaar Ministerie. Doordat iedereen zijn schouders er onder zette, hebben we binnen anderhalve maand het voor elkaar gekregen een betekenisvolle cybercrisisoefening voor de politie te organiseren.

Na het plaatsvinden van de oefening, mocht Scherp ook de interne evaluatie op zich nemen. De oefening heeft zowel voor de interne organisatie, als op het aspect samenwerking met partners, diverse geleerde lessen gebracht. 

Waarom ben je met Scherp gaan ondernemen?

Ik werkte sinds 2008 als beleidsmedewerker crisisbeheersing en later afdelingshoofd bij veiligheidsregio IJsselland. In die periode leerde ik Rolie kennen. Medio 2017 was ik op zoek naar een ander avontuur. Met name door diverse gesprekken met Rolie werd het ondernemers vuurtje aangewakkerd. En zodoende was het 27 juli 2018 dat we samen bij de notaris zaten om als compagnons met Scherp verder te gaan. 

Werkervaring

Opdrachtgevers / referenties bij Scherp

  • Beveiligingscoördinator CJIB (okt ‘23 - mei ‘24)
  • Projectleider ISIDOOR (okt ‘23 - jan ‘24)
  • Docent/ trainer/ oefenleider voor uiteenlopende crisisteams en functionarissen (2018-heden)
  • Kwartiermaker Integrale Veiligheid Provincie Flevoland (juni ‘22 - okt ‘22)

Relevante functies / opdrachten

  • Directievoering/ bestuurder Scherp in Veiligheid (2018-heden)
  • Afdelingshoofd crisisbeheersing en bevolkingszorg Veiligheidsregio IJsselland (2013-2018)
  • Informatiemanager ROT en BT (piketfunctie) 2011-2018

Relevante opleidingen

  • Touching The Community Soul - Nyenrode, 2017
  • Executive Master in Information Management  - Universiteit van Amsterdam, 2012-2015
  • HBO Integrale veiligheidskunde, Minor Public Management - Hogeschool Utrecht, 2003-2007