Als de zorg onder druk komt te staan: wie zorgt er dan voor de zorg?


Op de Dag van de Zorg zetten we het zorgpersoneel in het zonnetje. Dat gaat natuurlijk niet alleen over de handen aan het bed, maar ook de mensen die mogelijk maken dat deze zorg verleend kan worden; ook tijdens een crisis!
Crisisbeheersing in de zorg is niet altijd zichtbaar, maar absoluut onmisbaar
Toen ik enkele jaren geleden mijn afstudeeronderzoek deed naar zorgcontinuïteit in de niet-acute zorgsector, kwam ik er pas achter wat hier allemaal bij komt kijken bij het draaiende houden van een zorginstelling. Zorgcontinuïteit is geen garantie en kan op ieder moment van de dag bedreigd worden. Een stroomstoring, uitbraak van een infectieziekte of een tekort aan personeel kan al snel uitgroeien tot een crisis. En juist omdat de zorg altijd door moet blijven gaan, is een veerkrachtige (crisis)organisatie van groot belang.
Van plannen tot trainen: dit doen wij voor zorginstellingen
Bij Scherp in Veiligheid werken we regelmatig samen met zorginstellingen aan het versterken van hun crisisorganisatie. Zo helpen we bij het opstellen en actualiseren van crisisplannen. Maar het grootste deel van de activiteiten voor zorginstellingen richten zich op trainingen voor crisisfunctionarissen, denk aan functietrainingen voor informatiemanagers en voorzitters van crisisteams of trainingen gericht op crisismanagementvaardigheden zoals besluitvorming of scenariodenken- en planning.
De liaison: schakel tussen zorg en crisisdiensten
Een belangrijke rol die we regelmatig mogen trainen is de ‘liaison crisisorganisatie’, dit is de vertegenwoordiger van de zorginstelling die aansluit bij crisisteams van de regionale crisisorganisatie. Deze liaison is daarmee een belangrijke schakel tussen de crisisorganisatie van de zorginstelling en de regionale crisisorganisatie. Het leggen van de verbinding tussen beide crisisorganisaties is relevant, omdat de zorginstelling een belangrijke eigen verantwoordelijkheid houdt over de besluiten die over de zorginstelling genomen worden. Deze functie behelst dan ook veel meer dan het verstrekken van informatie aan de hulpdiensten, het gaat ook om het behartigen van de belangen van de zorginstelling en het regie houden ten aanzien van de eigen bevoegdheden. Daarvoor moet je in het speelveld van de regionale crisisorganisatie best sterk in je schoenen staan.
Zorghelden zijn er ook buiten het ziekenhuisbed
Wat mij betreft draait de dag van de zorg ook om de crisisfunctionarissen van zorginstellingen die altijd klaar staan om in actie te komen als het nodig is. Ook zij zorgen voor de continuïteit van zorg. Want hoe goed je team ook is aan het bed, wanneer de zorgcontinuïteit in gevaar komt door een crisis, dan heb je die veerkrachtige crisisfunctionarissen hard nodig.