

In 2020 organiseerde Scherp in Veiligheid haar eerste seminar. Voor de editie van 2022 stond de datum 20 januari 2022 op de agenda. In verband met de huidige corona maatregelen en de onzekerheid die daaruit naar voren kwam, hebben we besloten het seminar te verplaatsen.
De nieuwe datum is donderdag 23 juni 2022!
Locatie: Thialf ijsstadion Heerenveen.
Tijd: 09:00 - 17:00 uur.
Wil je het seminar van 23 juni 2022 bijwonen? Meld je dan nu aan!
Tijdens dit (gratis) seminar komen verschillende gastsprekers aan bod en nemen zij jou mee in hun ervaringen en verhalen. Daarnaast is er de mogelijkheid om collega's uit het hele land te ontmoeten en te spreken; voor het netwerk, door het netwerk!
De uitdagingen van het afgelopen (corona) jaar
Door de Driehoek van Urk
Een weerbare overheid tegen ondermijning
Door Scherp in Veiligheid & Pro Facto
Door Wouter Oord en Sander Venneman - Managers Sociale Veiligheid bij de Nederlandse Spoorwegen
Wouter Oord en Sander Venneman werken beiden als Manager Sociale Veiligheid bij de Nederlandse Spoorwegen. In deze rol zijn zij onder andere verantwoordelijk voor de organisatie van crowd management maatregelen op en rond NS stations tijdens high risk events. Op het Scherp Safety saminair zullen zij spreken over de rol van NS tijdens deze high risk events, specifiek gericht op de samenwerking met stakeholders in het publiek domein. Zij doen dit aan de hand van de casus “Dutch Grand Prix”.
Met de komst van de Grand Prix naar circuit Zandvoort, kwam NS ook voor een megagrote uitdaging te staan. Station Zandvoort aan Zee en de spoorse infrastructuur waren namelijk totaal niet berekend op de verwachte reizigersaantallen. Daarbij moest er ook worden voorkomen dat de treinen al voor station Haarlem propvol zaten én alles moest veilig verlopen voor reizigers en personeel. Dit alles midden in een pandemie. De oplossing? Een integraal crowd management en incidentenplan, waarbij nagenoeg alle onderdelen van het plan bestond uit samenwerken en het delen van informatie met ketenpartners zoals ProRail, politie, gemeente(n), de Veiligheidsregio en natuurlijk de organisatie van de Grand Prix. Tijdens de presentatie nemen Wouter en Sander u mee in het ontstaan van het plan, het belang van samenwerking met ketenpartners en vertellen zij hoe de uitvoering tijdens dit legendarische weekend van de Grand Prix succesvol verliep.
Door Erik Baas - Adviseur Veiligheid bij Scherp in Veiligheid
"Eens in de zoveel tijd worden we opgeschrikt door berichten van 'verwarde personen' die chaos aanrichten, bijvoorbeeld door hun woning vol te laten lopen met gas en te laten ontploffen. Brand, lange-termijn gevolgen, persoonlijk leed. Op de tv zien we bijna altijd de burgemeester duiding geven en vragen over verantwoordelijkheid beantwoorden.
Graag neem ik jullie in dit minicollege mee in het perspectief van de burgemeester bij dergelijke incidenten en waarom het zo belangrijk dat er op alle vlakken wordt samengewerkt."
Door Henk Van Ee - Docent onderzoeker Information Security Expert Hogeschool Saxion
Henk is docent onderzoeker Information Security Expert Hogeschool Saxion en geeft les in Cybersecurity. Hij heeft een achtergrond als manager ICT bij een zorgverzekeraar. Daarnaast is hij ook ondernemer en werkt samen met https://it-visibility.net/ : doel is om maatschappelijke impact te maken door met jonge cyberbreinen te werken op het gebied van cybersecurity: uitvoeren securitytesten bij organisaties, demonstraties verzorgen Ethical Hacking, lezingen geven , workshops verzorgen inzet van een heuse cyberescapecaravan en een cybercrisisgame. Doel is om jonge cyberbreinen uit te dagen om talenten ten goede in te zetten en ze te behoeden voor (cyber-)criminele carrière met alle gevolgen van dien.
Hoe Henk dat doet? Kijk gerust naar https://www.youtube.com/watch?v=MiCYvhOcoCg een documentaire over Hacken in Friesland. Tot slot is Henk Hacker van mensen: een social engineer en weet hij dus veel van de manieren waarop we als mens beïnvloed worden om vooral niet na te denken maar te doen!
Door Adwin Peeks - Crisiscommunicatie
In een crisis vlammen sentimenten soms flink op. De coronacrisis is daarvan een goed voorbeeld. De argwaan, het nepnieuws en de protesten laten zien hoe belangrijk vertrouwen is en wat er gebeurt als dat er niet meer is. Tijd om bouwen aan vertrouwen weer op de kaart te zetten dus.
In de sessie laat adviseur crisiscommunicatie Adwin Peeks zien waarom vertrouwen zo belangrijk is en hoe je daar – juist in een crisis – aan kunt bouwen. Hij doet dit aan de hand van praktijkvoorbeelden rondom corona, Oekraïne en camping Anloo. Je gaat naar huis met een heldere checklist en concreet stappenplan voor een vertrouwenwekkende crisisaanpak.