In deze module gaan we bezig met het thema overlast en de gepaste aanpak hierbij. Te denken valt aan vaak voorkomende casuïstiek binnen het domein OOV, zoals nazorg ex-gedetineerden, overlast door jongeren, burenkwesties, en verwarde personen. In deze module krijg je een handreiking aan wetten, leer je hoe je persoonsgerichte en groepsgerichte aanpakken kan maken, en leer je hoe je adviezen kan maken over deze situaties. De module kent twee delen:
Deel 1:
Aanpak van overlast van kwetsbare mensen met onbegrepen of potentieel gevaarlijk gedrag, door Hugo ter Steege.
In dit deel zoomen we in op de aanpak van overlast van kwetsbare mensen met onbegrepen of potentieel gevaarlijk gedrag in een specifiek gebied. Welke individuele of groepsgerichte maatregelen zijn denkbaar op het gebied van zorg, zingeving, handhaving, communicatie, en de inrichting van de openbare ruimte? En hoe zorg je ervoor dat deze maatregelen ook werken in de praktijk?
Deel 2:
Aanpak van woonoverlast, door Francis Saathof
Woonoverlast is een toenemend probleem in onze samenleving. Bij gemeenten komen steeds meer klachten binnen overlast en woonoverlast. In deze module gaan we in op de aanpak van woonoverlast. Wat kun je als gemeente doen om woonoverlast aan te pakken? Welke (juridische) instrumenten zet je in en hoe zet je deze instrumenten op de best mogelijke manier in? Hoe ga je om met omwonenden die woonoverlast ervaren, en hoe neem je hen mee in de aanpak? Dit zijn onder andere onderwerpen in het deel woonoverlast. De theorie wordt gecombineerd met veel voorbeelden uit de dagelijkse praktijk.
https://youtu.be/6dxYvFFsYU8
https://youtu.be/8pInYeGlERk